Moms
Kommunen er omfattet af momsregler, og der skal foretages afregning af moms på både indtægter og udgifter. På nogle områder er kommunen momsfritaget.
Kommunen er omfattet af momsreglerne i såvel Momsloven som i ”Bekendtgørelse om momsrefusion for kommuner og regioner”. I begge ordninger foretages der afregning af moms på såvel indtægter som udgifter.
Læs Bekendtgørelse om momsrefusion for kommuner og regioner
På områder, hvor kommunen er i konkurrence med private erhvervsdrivende samt for køb i udlandet afregner kommunen moms til Skattestyrelsen iht. momsloven. På de fleste andre områder afregner kommunen moms til Indenrigsministeriet iht. ”Bekendtgørelse om momsrefusionsordning for kommuner og regioner”.
Momsrefusionsordningen har til formål at opnå konkurrencemæssig ligestilling på områder, som er momsfritaget iht. Momsloven. Det omfatter kommuner og regioners egenproduktion og køb af ydelser hos eksterne leverandører.
Positivlisten er en del af momsrefusionsbekendtgørelsen, og indeholder en række områder, hvor kommunen kan opnå momsrefusion for en andel af en beregnet moms, selvom udgiften i udgangspunktet ikke er momsbelagt. Det sker på områder, hvor udgiften træder i stedet for et kommunalt alternativ, herunder udbetaling af tilskud samt betaling af ikke-momsbelagte ydelser fra private leverandører – også kaldet ejerforholdskode 4. Positivlistemomsen har med andre ord til hensigt at sikre konkurrencemæssig ligestilling mellem kommunernes egenproduktion og køb af varer og ydelser hos private leverandører.
Der er ligeledes særlige regler for tilskud som kommunen modtager fra fonde (private og offentlige), private foreninger, institutioner, private virksomheder og selskaber. Når kommunen modtager et sådant tilskud, vil kommunen skulle tilbagebetale 17,5% af tilskuddet i moms. Tilskud fra privatpersoner og udvalgte fonde er fritaget for tilbagebetaling af tilskudsmoms.
I forbindelse med projekter eller andre eksterne finansieringer, er det driftsafdelingernes og stabenes ansvar at være opmærksom på evt. tilskudsmoms, da det kan have betydning for projektets samlede økonomi.
Der er særlige regler for anlæg, som sælges eller overdrages inden 5-10 år efter ibrugtagelsen. Det er driftsafdelingernes ansvar at undersøge en evt. momstilbagebetalingsforpligtelse inden en aftale indgås.
Økonomi- og IT-staben sørger generelt for - i tæt samarbejde med driftsafdelingerne og stabenes økonomifunktioner - at kommunens kontoplan er korrekt opbygget, således at momsbeløb kan afregnes ud fra den løbende bogføring. Økonomi- og IT-staben afregner moms til Skattestyrelsen og til Indenrigsministeriet for hele kommunen.
Retningslinjer vedrørende køb i udlandet, tilskudsmoms (17,5%), positivliste, ejerforholdskode 4 mv. kan ses i bilag 8.
Lovgivning
Momsloven
Bekendtgørelse om momsrefusion for kommuner og regioner
Økonomi- og IT-staben
Sektionsleder Søren Vestergaard
Tlf. 21 48 27 15