Skip til hoved indholdet
    Hjem Undgå moms-smæk, når du modtager indtægter fra fonde

Undgå moms-smæk, når du modtager indtægter fra fonde

Når vi handler som kommune, betaler vi som udgangspunkt ikke moms. Men vidste du, at der ofte skal betales moms af de midler, vi modtager fra fonde? Få overblikket over, hvordan du skal forholde dig til moms af fondsmidler.

Fondsmoms er en særlig regel i Danmark, der sikrer, at når fonde giver penge til kommuner, så skal der betales moms på 17,5 % af indtægten. Reglen er indført for at skabe lige konkurrencevilkår mellem offentlige og private aktører ved kommunale projekter.

”Vi oplever ofte, at vores kolleger bliver overrasket over, at de skal betale moms, når de modtager midler fra en fond. Det er brandærgerligt, for det kan i nogle tilfælde ødelægge budgettet og betyde, at der ikke bliver råd til så meget, som man havde håbet eller regnet med,” fortæller Marianne Harding Kirkegaard, økonomikonsulent i Koncernbudget- og regnskab.

Som udgangspunkt er der rigtig mange muligheder for at søge midler hos fonde til projekter i hele kommunen. Det kan være alt fra etablering af vandreruter til understøttelse af særlige oplevelser i børnehaver.

Det er dog altid vigtigt at undersøge, om fonden er omfattet af reglerne om fondsmoms, inden der søges et konkret tilskud hos en fond. Udgiften til fondsmoms skal nemlig indeholdes i budgettet.

Læs mere om fondsmoms

Fakta om fondsmoms

  • Fondsmoms bliver også kaldt tilskudsmoms og 17,5 procent moms. Det er forskellige navne for samme regel.
  • Når en fond giver en bevilling til en kommune, modtager vi den fulde indtægt. Først efterfølgende beregnes et momsbeløb svarende til 17,5 procent af indtægten – og bogføres til sidst som en udgift.
  • Nogle fonde er offentlige – og så skal der ikke betales moms. Det gælder fx Kongeparrets fond. Du kan altid spørge Koncernbudget- og regnskab, hvis du er i tvivl.

Gå til: